Què hem fet el curs 2023-24?

Us volem explicar què va fer l’AFA del CEIP Sa Garriga el curs 2023-2024.

L’AFA som tots i l’aportació de cadascú pot fer la diferència: podeu venir a les nostres reunions sempre que vulgueu (normalment són el primer dilluns de mes) i també podeu fer-vos socis i escriure’ns.

Després d’un 2022-2023 bastant fulgurant, que vam resumir a Què hem fet el curs 2022-23?, el curs passat va tenir també moltes coses bones, però també certs entrebancs i moments de cert dubte.


En el plànol econòmic, ja vam fer feina plenament amb Caixa Colonya. L'absència de comissions és una gran millora que ens evita perdre doblers de forma innecessària. També vam posar en marxa l’opció de cobrar la quota de socis mitjançant domiciliació bancària i una vintena de famílies van decidir fer-ho així. Això ens permet funcionar més fàcilment i no estar pendent de les transferències.

Els nombres van seguir essent molt positius, amb l’ajut de l’ajuntament i un petit ajut també de la CAIB, per acabar l’any amb un bon coixí econòmic.


Esquemàticament, vam fer:

  • Orla pels alumnes de 6è

  • Calendari de l'any 2024 amb fotos de cada classe, però també del claustre, el personal no docent i la junta de l’AFA.

  • Enquesta de final de curs per veure opinions sobre la feina feta i propostes de millora: Avaluació de l'escola, l'AFA i les seves activitats Vam tenir moltes respostes i molt sucoses.

  • Organització del servei de guarda el novembre i el juny a través de LATAU.

  • Contractació d'un voluntari per ajudar a P3 durant el mes de setembre

  • Compra d'una taula de pícnic pel pati

  • Organització d’un certamen literari per Sant Jordi que va tenir molta participació i bona acollida. Vegeu-ne totes les obres a https://www.ceipsagarriga.com/afa/sant-jordi.


La comissió de Pati va acabar la feina començada l’any anterior, tot rebent el mes d’octubre les conclusions de l’empresa Patis Naturals. La presentació del seu avantprojecte va significar una fita important, ja que ens va donar un full de ruta per fer feina els propers anys. A partir de llavors vam estar amatents per poder col·laborar en tot allò que podíem. Valoram molt positivament que el Consell ha aparaulat pràcticament 800.000€ per invertir en millorar el centre, agafant l’avantprojecte com a referència.

Referent a aquest tema, una membre del claustre (Nina) i un membre de l’AFA (Néstor) vam participar a Mallorca en el I fòrum “Temps de pati saludable”. Ens va omplir d’idees i conceptes per poder dinamitzar patis, tot fent-los més inclusius, democràtics i educatius.

Seguint amb el mandat de l’enquesta de final de curs, vam considerar prioritari seguir treballant per millorar les condicions al menjador. Aquest esforç continuat està donant fruits i esperam veure novetats properament.


La comissió Escola de famílies va organitzar un taller en cadascun dels dos primers trimestres, però en el darrer:

Per seguir amb la vocació de transparència, cada activitat ha duit associada una entrada al blog en què informam de com ha anat així com del cost que ha representat.


Finalment, vam seguir d’aprop la proposta que la nostra escola esdevengui institut escola, ja que uns quants membres de la junta formam part de la Plataforma que persegueix aquest objectiu.


Però també és important indicar el que no vam fer:

  • Vam estar xerrant diferents vegades amb una especialista en filosofia infantil per mirar de fer un canvi en l’aproximació que es fa actualment. Hi va estar d’acord l’equip directiu, l’AFA es va comprometre a finançar-ne una prova, tot semblava conforme… però després vam veure amb tristor com finalment la proposta no es feia per una sèrie de traves burocràtiques i de falta de decisió.

  • Vam estar xerrant amb una companyia de teatre per poder fer una obra per tots els infants de l’escola, a la Sala Albert Camus. Vam oferir-nos per pagar-la però l’equip docent no la va considerar prou interessant. L’altra escola i l’escoleta sí que hi van anar i en van estar molt contents.

  • Després d’uns anys, vam optar per no organitzar la festa de final de curs. La junta actual dúiem anys organitzant-la, dedicant moltíssim d’esforç a principis de cada mes de juny sense que consideréssim que anés en la direcció que voldríem. Aquí teniu el missatge que vam enviar a totes les famílies explicant per què no fèiem la festa:

Els motius són que som molt poques persones les que assumim la càrrega de feina (a excepció de les coques, amb les quals sí col·labora molta gent i us ho agraïm!) i que el retorn rebut per part de les famílies no és prou positiu. Com que totes les persones de l'AFA li dedicam el nostre temps i esforç de forma altruista, pensant en el bé comú dels infants, preferim fer una passa enrere respecte la festa i assumir que, tot i que és una pèrdua pels fiets i fietes, l'organització i execució requereixen d'una energia que ara per ara no tenim.

Opinam que en endavant hauria de ser una festa organitzada pels infants de cursos superiors, en què la resta de comunitat educativa pugui col·laborar però no dur la veu cantant.


Seguim apostant per un CEIP Sa Garriga inclusiu, divers, on tota la comunitat educativa tengui el seu espai per influir en el centre. Per això defensam la creació de comissions mixtes entre el professorat i les famílies, així com espais allà on els infants siguin tinguts en compte i puguin prendre ells les seves decisions.

Recordem: l'escola som tots!

Anterior
Anterior

Família i Pantalles

Siguiente
Siguiente

Ràbia, límits i afecte